AMSTERDAM - Een raadslid in Leeuwarden wil met volkstuintjes overgewicht en depressies bestrijden. Gerben Hoogterp van de partij PAL/GroenLinks bracht het idee dinsdag bij de behandeling van de gemeentelijke gezondheidsnota ter tafel.

Mensen met een tuintje leven volgens Hoogterp aantoonbaar gezonder. "Ze bewegen meer omdat ze vaak op de fiets naar hun tuintje gaan, ze zijn bezig in de tuin en ze komen zo ook dichter bij de natuur te staan."

Het raadslid werkt zelf als geestelijk verzorger in een ziekenhuis. "In Amerika is het al gewoon om bomen voor de ramen van het ziekenhuis te hebben. Het blijkt dat mensen dan sneller genezen."

Fitnesscentrum

Nu wordt volgens Hoogterp veel te moeilijk gedaan. "We gaan met een auto naar het fitnesscentrum en betalen daar om voldoende te bewegen. Een volkstuintje is goedkoper en je komt er ook aan genoeg beweging. Daarbij kun je in het tuintje je eigen biologische groente verbouwen. Dat is ook weer gezond."

Het idee werd wat lacherig ontvangen. "Politici willen vaak alleen maar dure oplossingen. Misschien is dit te gemakkelijk. We moeten ook zorgen dat het volkstuintje trendy wordt. Een vriendin van mij verbouwt er bijvoorbeeld bloemen die ze dan weer aan vrienden geeft."

De ChristenUnie wierp tegen dat vissen ook helpt tegen somberheid. "Maar dat is onzin", stelt Hoogterp. "Het is juist heel deprimerend om de hele dag in de kou naar een dobber te staren."

Huizen

Wethouder van zorg Roel Sluiter liet tijdens de vergadering weten niet veel te voelen voor het idee. Omdat hij ook wethouder volkshuisvesting is, zou hij bij beschikbare grond eerder aan huizen denken.

"Maar na de vergadering liet hij weten het toch in overweging te nemen." Hoogterp wijst erop dat minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) al eens heeft gezegd dat de tuintjes goed zijn voor de integratie.

Sneu

Rond de Leeuwarder Vogelaarwijken is nog genoeg plaats voor de tuintjes, stelt Hoogterp. "Het is een beetje sneu. Een zorgverzekeraar bouwt daar nu een sportcomplex waar klanten dan met korting kunnen fitnessen. Voor de omwonenden is het waarschijnlijk te duur. Dus straks rijden rijkere mensen van buiten de stad hierheen om aan beweging te komen, en de mensen die er vlakbij wonen komen dan nog steeds niet aan genoeg beweging. Het is een kleine moeite om daar wat volkstuintjes aan te leggen."