Baby's via geluidsfoto getest op heupafwijking

AMSTERDAM - Duizenden baby's worden de komende anderhalf jaar met een nieuwe methode gescreend op heupafwijkingen. De baby's worden echografisch onderzocht, waarbij 'geluidsfoto's' worden gemaakt.

De gebruikelijke methode is lichamelijk onderzoek. De nieuwe manier van screenen is volgens de Universiteit van Twente efficiënter en goedkoper.

Proef

Het gaat om een proef met 4600 baby's, die loopt van november dit jaar tot april 2009. Consultatiebureaus in Utrecht en Salland gaan de onderzoeken uitvoeren. De Universiteit van Twente, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en TNO Kwaliteit van Leven zijn betrokken bij de proef. Uit de evaluatie moet blijken of de proef landelijk kan worden ingevoerd.

De Universiteit van Twente deed tussen 1998 en 2003 een vergelijkbare proef bij thuiszorgorganisaties in de regio's Hengelo en Zwolle. Echografische screening bij baby's van drie maanden bleek effectiever en goedkoper dan de traditionele methode.

Geld

Voor de proef heeft de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw zeshonderdduizend euro beschikbaar gesteld.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie