Vrouwen krijgen thuistest baarmoederhalskanker

In de regio Amsterdam krijgen zo'n achtduizend vrouwen een thuistest toegestuurd om zichzelf te testen op baarmoederhalskanker. Het uitstrijkje is bedoeld voor degenen die eerder niet reageerden op de oproep mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Het gaat om vrouwen die vorig jaar geen uitstrijkje hebben laten maken en die geboren zijn in 1946, 1956, 1961, 1971 of 1976. Met de thuistest kunnen de vrouwen bij zichzelf wat vloeistof afnemen, dat vervolgens in het VUmc wordt getest op de aanwezigheid van het Humaan Pailloma Virus (HPV). Dit virus veroorzaakt vaak baarmoederhalskanker.

Later dit jaar zullen ook andere steden in Noord Holland de thuistest verspreiden. Ongeveer een kwart van de Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 60 jaar reageert niet op de oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Dit onderzoek vindt om de vijf jaar plaats: vrouwen moeten ervoor naar huisarts of GGD om een uitstrijkje te laten maken. Volgens het VUmc is een thuistest een goed middel om deze vrouwen alsnog te bereiken.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie