Chronische darmontsteking maakt moe

Patiënten met de chronische darmontsteking IBD kennen afwisselend periodes van ontsteking en rust in de darm. Tijdens de rustperiodes klaagt veertig procent van de patiënten over vermoeidheid.

Dat zegt maag-, darm-, en leverarts in opleiding Itta Minderhoud in haar promotieonderzoek aan het UMC. Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar het aantal vermoeidheidsklachten bij IBD. IBD staat voor inflammatory bowel disease en omvat de ziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Minderhoud onderzocht via endoscopie de darmen bij 94 patiënten met de ziekte van Crohn tijdens verschillende fasen van hun ziekte. Het blijkt dat ook patiënten zonder aanwijzingen voor darmontsteking last hebben van vermoeidheid en buikklachten.

Volgens Minderhoud is de oorzaak van de vermoeidheid in de rustperiode onbekend. Ze denkt dat het zenuwstelsel van de darmen is aangetast. Door de chronische ontsteking blijven de darmzenuwen gevoelig en leiden tot het 'prikkelbare darm syndroom'.

In Nederland lijden 60.000 mensen aan de chronische darmontsteking IBD. De ziekte wordt meestal ontdekt bij mensen tussen de 15 en 30 jaar oud. Veel voorkomende klachten zijn diarree, bloedverlies, gewichtsverlies en buikklachten.

Bron: Zorgkrant

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie