'Kindermedicijnen in vorm van lolly'

LEIDEN - Artsen weten veel te weinig over het effect van medicijnen op baby's en andere kinderen. Ook moeten medicijnen vaker worden toegediend in een vorm die past bij kinderen zoals bijvoorbeeld een lolly of een pleister.

Hiervoor pleiten wetenschappers vrijdag tijdens een congres in Leiden over medicijngebruik bij kinderen.

Volgens professor Meindert Danhof van het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research (LACDR) schatten artsen in de meeste gevallen hoeveel medicijn een kind krijgt toegediend omdat er vaak geen duidelijke richtlijnen zijn. Hij pleit voor meer onderzoek.

Risico's

Het 'nattevingerwerk' van de artsen brengt volgens Danhof de nodige risico's met zich mee. Kinderen kunnen zelfs overlijden als de dokter een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Ook lopen ze kans op ernstige bijwerkingen.

Hij noemt het voorbeeld van een baby die na een zware operatie veel morfine toegediend had gekregen. Het kind moest daarna aan de methadon omdat het ontwenningsverschijnselen vertoonde.

Smaakjes

Karin Rademaker van het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis pleit voor kindvriendelijke medicijnen, die bijvoorbeeld lekkere smaakjes hebben of gemakkelijk in te nemen zijn.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie