Hoopgevend nieuw malariavaccin

Een nieuw vaccin tegen malaria vermindert de kans op besmetting met 65 procent. Dat melden onderzoekers op de website van het medische tijdschrift The Lancet.

Zij hebben het experimentele vaccin getest op 214 baby’s in Afrika en het middel op basis van de eerste resultaten veilig en effectief bevonden.

Malaria is een van de meest dodelijke ziekten in de derde wereld. Iedere 30 seconden sterft er iemand aan deze ziekte, die wordt overgebracht door muggen. De meeste slachtoffers zijn kinderen onder de vijf jaar.

Het experimentele vaccin voorkomt dat de parasiet die malaria veroorzaakt vanuit de lever in het bloed terechtkomt. Voor het onderzoek werden jonge baby’s van 10 tot 18 weken ingeënt, de meest kwetsbare groep. Na drie maanden bleken zij 65 procent minder kans op besmetting te hebben dan andere baby’s.

Vanwege de succesvolle resultaten wordt het middel vanaf volgend jaar op 16.000 kinderen in 7 Afrikaanse landen getest. Als die grootschalige testfase ook goed verloopt, kan het vaccin tussen 2010 en 2012 op de markt komen. Volgens de medische wereld zou dit een enorme doorbraak zijn.

BRON: BBC / Reuters / Volkskrant

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie