'Samen naar de dokter'

Heeft het een meerwaarde als een groepje patiënten samen naar de dokter gaat? Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) zoekt het uit.

Het idee is dat tien tot vijftien patiënten met dezelfde aandoening tegelijkertijd de huisarts of medisch specialist bezoeken. De arts bespreekt met deze patiënten individueel het ziekteverloop. Iedereen kan vragen stellen en wellicht tips geven. Zo leren patiënten van elkaar.

Dit concept is al bij 21 teams van medisch specialisten in gebruik. De artsen en de patiënten zijn overwegend positief. Het NIVEL onderzoekt nu of het concept grootschalig kan worden ingevoerd. Hiervoor voeren ze een wetenschappelijke evaluatie uit met de betrokken patiënten en zorgverleners.

In Amerika werken praktijken al langer met gezamenlijke consulten. Het lijkt waarschijnlijk dat stille patiënten worden geholpen hun verhaal te doen, of in ieder geval meer informatie krijgen doordat anderen vragen stellen. In een gezamenlijk consult is er meer tijd voor informatieverstrekking en het beantwoorden van vragen. Contact met lotgenoten leidt wellicht tot het 'makkelijker' omgaan met de ziekte.

Huisartsen en medisch specialisten kunnen zich voor het project 'Samen naar de dokter' aanmelden. Het project loopt van februari 2008 tot juni 2009.

Bron: NIVEL

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie