Verloop MS voorspelbaar

Het blijkt mogelijk in een vroege fase van de ziekte multiple sclerose (MS) te voorspellen welke beperkingen patiënten waarschijnlijk zullen ondervinden in de toekomst. Zo kan voorspeld worden of een patiënt drie jaar na de diagnose zijn armen kan gebruiken en geheugenproblemen heeft.

Dit blijkt uit drie jaar durend promotieonderzoek van revalidatiearts Vincent de Groot. Hij voorspelt het verloop van MS door te kijken naar de neurologische verschijnselen en de MRI-scan waarmee de diagnose MS gesteld is. Daarnaast heeft hij in zijn onderzoek met 156 patiënten de prestaties bij dagelijkse activiteiten gemeten, zoals lopen, het gebruik van de armen en sociale activiteiten. Tot nu toe werd aangenomen dat het verloop van de ziekte MS niet te voorspellen was.

Uit het onderzoek blijkt dat het te voorspellen is hoe het vermogen van patiënten drie jaar na de diagnose is. Zo kan bekeken worden of de patiënt in staat is 500 meter te lopen, zijn armen kan gebruiken en cognitieve problemen heeft, zoals moeite met concentreren en geheugenproblemen.

Verder blijkt dat 40 procent van de patiënten in de eerste jaren na het stellen van de diagnose al problemen heeft met het volhouden van sociale activiteiten. Het gaat dan om het onderhouden van contacten met familie en vrienden, het uitvoeren van hobby's, en het volhouden van werk. Dit komt door vermoeidheid en omdat patiënten zich niet gesteund voelen door hun directe omgeving.

 

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie