Depressie vergroot kans hartinfarct

Een depressie verhoogt het risico op een hartinfarct. Maar omgekeerd is hetzelfde waar: een hartinfarct leidt ook vaker tot een depressie. Dat stelt de Amerikaanse neuroloog Alexander Glassmann op basis van verschillende onderzoeken uit de afgelopen jaren.

Die onderzoeken tonen aan dat de doorbloedingsstoornissen die bij een hartinfarct in de kransslagader ontstaan, kunnen leiden tot psychische problemen. Volgens Glassmann heeft 17 tot 27 procent van de ziekenhuispatiënten met hartziekten tegelijkertijd een zware depressie. Vervolgens lopen deze mensen drie keer meer kans op een tweede infarct. Maar ook klinisch gezonde mensen die depressief zijn, hebben een verhoogd risico op hartproblemen.

Het verband kan meerdere oorzaken hebben. Bij depressieve patiënten kan het zenuwstelsel verstoord raken en tot een hogere bloeddruk leiden, en daarmee tot meer kans op een hartinfarct. Daarnaast zijn mensen met psychische ziekten minder gemotiveerd om voor een gezonde levensstijl te kiezen. Een derde oorzaak is mogelijk dat depressieve hartpatiënten hun medicijnen minder regelmatig innemen.

Eerder al toonde Glassmann op basis van een eigen studie aan dat het sterftecijfer en het risico op een nieuw infarct bij hartpatiënten daalde als ze een antidepressivum kregen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie