Patiënten op de hoogte via internet

Patiëntennetwerken op internet bieden een waardevolle aanvulling op bestaande medische kennis en ontstijgen soms zelfs de kennis van de arts. Dit concluderen Jeanine de Bruin en Astrid Ventevogel in hun boek over de theorie en de praktijk van patiënten-communities.

Op de digitale patiëntennetwerken zoeken mensen naast informatie ook naar herkenning en steun van lotgenoten. De netwerken worden vooral bezocht door mensen met een levensbedreigende ziekte. Zij proberen hun onzekerheid en angst te verminderen. De Bruin zegt op de website van Bijzijn: "Als je ziek bent, krijg je het idee dat je je moet overleveren aan deskundigen. Mensen krijgen het gevoel van controle terug als ze zich hebben laten informeren."

Eerder onderzoek laat zien dat medisch specialisten vaak bang zijn dat patiënten verkeerde conclusies trekken uit hun gezondheidsklachten, of dat patiënten valse hoop krijgen doordat recent ontdekte methodieken nog niet beschikbaar zijn. Maar volgens De Bruin is deze angst niet nodig. Voor patiënten is het immers van belang dat ze juiste informatie krijgen. De meerderheid zal nooit zomaar iets voor waar aannemen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie