Meer seks voor beter sperma

Iedere dag seks. Voor mannen die geen goed sperma hebben en een kind proberen te verwekken, kan dit helpen. Dat zeggen Australische onderzoekers van de Sydney University.

Tot nu toe krijgen koppels met vruchtbaarheidsproblemen vaak het advies om een tijdje geen seks te hebben zodat het aantal zaadcellen in het sperma stijgt. Hoe groter het aantal zaadcellen, hoe groter de kans op een zwangerschap.

Maar de Australische wetenschappers komen met een ander advies. Ze onderzochten 42 mannen met een slechte kwaliteit sperma. Deze mannen moesten een week lang iedere dag ejaculeren. Het zaad werd vervolgens vergeleken met dat na drie seksloze dagen. Op vijf gevallen na was het sperma van alle mannen beter na de dagelijkse ejaculatie. Meer seks betekent minder DNA-schade aan het sperma, is de conclusie. Voor stellen met een kinderwens kan die kwaliteitsverbetering cruciaal zijn.

Het blijft overigens een feit dat het aantal zaadcellen groter is na een periode zonder seks. Een pauze van twee tot drie dagen zou dus de beste optie zijn voor mensen die nog maar net proberen zwanger te raken. Mannen met beschadigd sperma die wel voldoende zaadcellen produceren, moeten vaker een poging wagen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie