Zwavel in knoflook verlaagt bloeddruk

Onderzoekers van de universiteit van Alabama in Birmingham hebben ontdekt waarom het eten van veel knoflook het risico op hart- en vaatziekten verminderd. Allicine, de zwavelverbinding die ook de geur van knoflook veroorzaakt, werkt namelijk bloeddrukverlagend en voorkomt zuurstoftekort in weefsels.

De onderzoekers ontdekten dat bloedcellen bij reageerbuisproeven direct zwavelwaterstof gingen produceren als ze in aanraking werden gebracht met knoflook. Deze zwavelverbinding (ook geproduceerd door rottende eieren) is een signaalstof die remmend werkt op verschillende biochemische processen. De stof werkt onder meer bloeddrukverlagend en voorkomt zuurstoftekort in weefsels.

Er zijn op dit moment verschillende knoflookpreparaten in de handel, gemaakt op diverse manieren. Ze hebben verschillende knoflookconcentraties en zijn bijvoorbeeld gemaakt uit de knol, of uit de steel, of uit beide. De producten hebben daardoor allemaal een andere werkzaamheid.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie