Bloedtest toont Alzheimer aan

Een nieuw ontwikkelde bloedtest uit Amerika kan het risico op de ziekte van Alzheimer vaststellen. Dit kan zelfs zes jaar voordat de eerste verschijnselen van deze dementie opkomen. De test zou een zekerheid hebben van 90 procent.

Momenteel is het lastig vast te stellen of milde geheugenproblemen duiden op Alzheimer. Nu wordt Alzheimer vastgesteld als de geheugenproblemen geen andere oorzaak kunnen hebben. Pas na het overlijden kan met een autopsie de diagnose Alzheimer met zekerheid gesteld worden. De nieuwe bloedtest, ontwikkeld door wetenschappers van Stanford University, kan hier verandering in brengen.

De test bekijkt veranderingen in 'communicatie-eiwitten' die in het bloed voorkomen. De hersencellen van patiënten met Alzheimer communiceren op een andere manier met elkaar, dan in het gezonde brein. Voor het onderzoek vergeleken de wetenschappers vijf hersenen van gezonde proefpersonen met vijf hersenen van mensen met Alzheimer. Zij keken naar het aantal aanwezige eiwitten in het bloed van 120 verschillende eiwitten. Hieruit bleek dat van bepaalde eiwitten er veel meer of minder aanwezig waren in de twee groepen. Achttien specifieke eiwitten blijken aan Alzheimer verbonden zijn.

Deze eiwitten zijn ook betrokken bij de productie van nieuwe bloedcellen. De onderzoekers denken dat er iets mis is met de productie van sommige bloedcellen, waardoor ze de eiwitophopingen die typerend zijn in het brein van de Alzheimerpatiënt, niet kunnen opruimen. Verder onderzoek is nodig om deze bloedtest in de praktijk te brengen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie