Herken autisme via website

Een nieuwe website biedt tientallen filmpjes aan waarin het gedrag van autistische kinderen wordt vergeleken met 'normaal' gedrag. De Amerikaanse site is opgezet door twee non-profit organisaties, 'Autism Speaks' en 'First Signs', en moet ervoor zorgen dat autisme sneller wordt herkend en behandeld.

Sommige gedragsverschillen die getoond worden in de filmpjes zijn overduidelijk, terwijl andere subtieler zijn. Juist om die kleine verschillen gaat het. Ouders en zelfs dokters missen vaak de signalen die wijzen op autisme, zoals wapperen met de handen of een kopje voortdurend ronddraaien. Terwijl een vroege behandeling ervoor kan zorgen dat jonge kinderen met autisme sneller een normaler leven kunnen leiden.

Kinderarts Michael Wasserman waarschuwt ervoor dat de site ouders onnodig 'bang' kan maken. Hij hoopt dat ouders de website niet gaan gebruiken om zelf een diagnose te stellen. Maar Amy Wetherby, docent communicatiestoornissen, denkt niet dat dit een probleem zal zijn. Zij merkt op dat ouders nu eenmaal de eersten zijn die bezorgd zijn, terwijl dokters het vaak nog even willen aanzien. Met de site kunnen ze hun zorgen onderbouwen.

De Engelstalige website is te vinden op www.autismspeaks.org onder 'Autism Video Glossary'.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie