Hormoon verzwakt zin in eten

Britse onderzoekers denken nieuwe delen in de hersenen te hebben gevonden die bepalen hoeveel je eet. Met hormonen kan dat gebied beïnvloed worden. De studie wordt gebruikt om nieuwe medicijnen tegen obesitas te ontwikkelen.

De ontdekking draait om het hormoon pyy, dat vrijkomt als je eet en de eetlust onderdrukt. Dat hormoon blijkt niet alleen voor te komen in het primitieve deel van de hersenen dat bepaalt of je honger hebt, maar ook in het gebied dat de emotionele prikkels controleert en zo bepaalt hoeveel genot je aan eten beleeft.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder mannen die 14 uur lang niets mochten eten. Daarna kregen zij het hormoon pyy of een placebo toegediend en ondergingen ze een hersenscan. Het hormoon bleek in eerste instantie op het primitieve hongergevoel in te werken. In een later stadium bepaalde de hersenactiviteit in de zogenaamde orbitofrontale cortex hoeveel de mannen aten – het hersendeel dus dat de emoties reguleert. Hoe meer hersenactiviteit in dat gebied, hoe minder de mannen wilden eten.

“Als we snappen welke gebieden in de hersenen het eetgedrag bepalen, kunnen we gerichter behandelingen ontwikkelen voor mensen die kampen met gewichtsproblemen,” zegt onderzoeker Rachel Batterham. De studie lijkt duidelijker te maken waarom afvallen vaak zo moeilijk is. Overigens wordt er al geëxperimenteerd met pyy-neusspray om obesitas te behandelen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie