'Beweging verkleint kans op borstkanker'

Jaarlijks komen er in Nederland 12.500 nieuwe borstkankerpatiënten bij. Daarvan kunnen 1.000 tot 1.500 gevallen per jaar voorkomen worden, wanneer alle vrouwen genoeg zouden bewegen. Dit helpt namelijk de kans op borstkanker verkleinen. Maar het blijkt dat 40 procent van de Nederlandse vrouwen te weinig beweegt.

Dat wijst onderzoek uit van epidemioloog prof. dr. ir. Floor van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut . Zij bekeek 47 onderzoeken die wereldwijd zijn gedaan naar de relatie tussen bewegen en borstkanker en zette die op een rijtje. Uit dit onderzoek bleek dat vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, 20 tot 40 procent minder kans hebben op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die heel weinig bewegen.

Volgens Van Leeuwen heeft het waarschijnlijk te maken met de oestrogeenspiegel in ons lichaam en het insulinegehalte in ons bloed. "Een hoge oestrogeenspiegel kan een stimulerende werking hebben op de groei van tumorcellen. Beweging verlaagt deze hormoonspiegel. Voor insuline geldt iets vergelijkbaars," zei Van Leeuwen in Elsevier.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker onder vrouwen. Een op de negen vrouwen krijgt het. De Stichting Pink Ribbon vraagt in oktober traditioneel aandacht voor borstkanker en wijst met de campagne ‘Beweeg! Geef borstkanker minder kans’ op het belang van beweging. Het advies is om vijf dagen per week minimaal 30 minuten te bewegen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie