AMSTERDAM - Melk is onmiskenbaar gezond voor de mens. De huidige voedingsvoorlichting legt te veel de nadruk op voedingstoffen in het witte vocht die slecht zijn voor de gezondheid, waardoor mensen essentiële stoffen dreigen mis te lopen.

Dat stelt professor Toon van Hooijdonk bij aanvaarding van zijn leerstoel Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit.

Het effect van de goede stoffen in melk weegt zwaarder dat de slechte stoffen zoals verzadigd vet, suiker en zout.

Van Hooijdonk, die de afdeling onderzoek van melkfabrikant Campina leidt, stelt dat er geen sprake van is dat de melkconsumptie door de verzadigde vetten zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Kennelijk compenseren andere voedingsstoffen in melk dat effect.

Aanpassingen

Overigens zijn niet alle verzadigde vetten cholesterolverhogend en dus slecht voor de gezondheid, stelt Van Hooijdonk. Bovendien wordt onder meer op de Wageningen Universiteit gewerkt aan aanpassingen van de genen van koeien om de slechte vetzuren uit te bannen.

Hij benadrukt dat deze aanpassing pas zin hebben als niet meer alle verzadigde vetzuren op één hoop worden gegooid.

Gezondheidskosten

In zijn inaugurele rede haalt Van Hooijdonk Amerikaans onderzoek aan dat voldoende zuivelconsumptie een aanzienlijke besparing in gezondheidskosten oplevert. De effecten zijn het grootst bij mensen met een hoge bloeddruk, obesitas en diabetes type 2.

In Nederland is dit nog niet aan de orde stelt de onderzoeker, omdat de zuivelconsumptie hier hoger ligt dan in de VS, maar hij waarschuwt dat een dalende consumptie een negatief effect heeft op de volksgezondheid.

Hij pleit voor een positievere benadering van melk en wil dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de effecten van melk nader onderzoekt.