Cholesterolverlagende middelen, statines, helpen een hartaanval te voorkomen. Het positieve effect van statines is tot tien jaar na het stoppen van de medicijnen nog merkbaar. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Glasgow.

Voor de studie werd een groep van meer dan 6500 mannen van middelbare leeftijd gevolgd, die met zeer hoge cholesterolwaarden zaten. Een hoog niveau van LDL-cholesterol – slecht cholesterol – betekent een sterk verhoogde kans op een hartaanval. Geen van de mannen in de studie had eerder een hartaanval gehad.

Een deel van de groep kreeg vijf jaar lang pravastatine voorgeschreven, een medicijn dat de aanmaak van cholesterol remt en het vetgehalte in het bloed verlaagt. De groep werd hierna nog tien jaar gevolgd. Pravastatine vermindert de kans op een hartaanval met 40 procent tijdens het innemen van de medicijnen, maar in de jaren daarna is het risico op hartproblemen nog steeds18 procent lager.

“Na vijf jaar doorgaan met de behandeling is waarschijnlijk nuttig,” schrijven de wetenschappers op basis van de resultaten. Het is nog wel onduidelijk vanaf welke cholesterolwaarden de medicijnen het best voorgeschreven kunnen worden.