LONDEN - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline, de grootste van Europa, koopt de rechten op een experimenteel medicijn tegen huidkanker.

De ontwikkelaar van het middel, het Amerikaanse Synta Pharmaceuticals, kan door de transactie meer dan een miljard dollar verdienen. Dat maakten de twee partijen woensdag bekend.

Aanbetaling

Synta ontvangt in eerste instantie een aanbetaling van 80 miljoen dollar in contanten. Dit bedrag kan oplopen tot 1,1 miljard dollar als aan bepaalde onderzoeks- en verkoopdoelstellingen wordt voldaan.

Melanomen

Het middel STA-4783 gebruikt een nieuw mechanisme om melanomen, de meest kwaadaardige en agressieve vorm van huidkanker, te bestrijden. Daarbij worden kankercellen aangezet tot de vorming van anti-oxidanten waardoor de kankercel afsterft, maar het gezonde celweefsel niet wordt aangetast. Medicijnen die nu op de markt zijn, sluiten de bloedtoevoer naar kankertumoren af waardoor het gezwel afsterft.

Testfase

Binnenkort wordt begonnen met de laatste testfase van het middel waarbij zeshonderd patiënten zijn betrokken. Per jaar wordt bij ongeveer 21.000 mensen in Nederland huidkanker vastgesteld. In ongeveer tweeduizend gevallen gaat het daarbij om een melanoom.