Gedoneerd bloed dat bewaard wordt voor transfusie, verliest al snel het belangrijke gas stikstofmonoxide. Hierdoor mist het bloed enkele levensreddende kwaliteiten. Dit blijkt uit onderzoek van Duke University Medical Center in Amerika. Het verklaart waarom het met veel patiënten na een bloedtransfusie niet zo goed gaat.

De zuurstof uit het bloed moet naar de verschillende weefsels vervoerd worden. Alle organen in het lichaam zijn uit weefsels samengesteld. Het stikstofmonoxide in rode bloedcellen zorgt voor dit vervoer. Maar dit gas vervliegt. Soms zelfs al binnen drie uur. De zuursof kan niet afgeleverd worden aan de weefsels, en dit kan serieuze gevolgen hebben, zoals een hartaanval.

Er was al langer bekend dat 'bloed van de plank' minder goed is dan bloed in het lichaam. Maar nu bekend is hoe dit komt, kan er worden gewerkt aan een oplossing. Er zijn al tests gedaan met het toevoegen van stikstofmonoxide aan bewaard bloed. Dit blijkt te werken. Het onderzoek richt zich nu op hoe dit gemakkelijk, veilig en op grote schaal kan.