ARNHEM - Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gebruikt sinds woensdag de zogenoemde Endobarrier om mensen met ernstig overgewicht te helpen.

De endobarrier is een soort lange, smalle mouw die operatief in de twaalfvingerige darm wordt geplaatst.

Rijnstate en het Academisch Ziekenhuis in Maastricht zijn de enige klinieken in Europa die de endobarrier gaan gebruiken.

Er loopt een wereldwijde studie naar het gebruik en het effect van de 'mouw'. Obese patiënten kunnen na plaatsing in de twaalfvingerige darm tot 15 kilo in drie maanden afvallen, aldus een woordvoerster van Rijnstate.

Gewichtsverlies

Door het plaatsen van de 'mouw' komt voedsel niet meer in aanraking met spijsverteringssappen. Daardoor neemt de behoefte aan eten af met gewichtsverlies als gevolg.

Voordeel van de methode met de endobarrier is, dat uit onderzoek is gebleken dat vet rond de organen het eerste verdwijnt. Vet rond de organen kan levensgevaarlijk zijn.

Rijnstate verwacht in eerste instantie vooral patiënten te behandelen, die perse moeten afvallen voor een operatie. Voor deze groep is het een uitkomst alsdat in relatief korte tijd kan. Uiteindelijk zal de endobarrier voor een grote groep patiënten met vetzucht beschikbaar zijn, denkt het Arnhemse ziekenhuis.