Nijmeegse onderzoekers hebben de samenstelling van een nieuw ontwikkelde combinatiepil voor kinderen beoordeeld. Zij stellen dat deze echt effectief en veilig is.

Vaak krijgen kinderen in ontwikkelingslanden weinig of geen aidsremmers. Soms worden pillen gebruikt die voor volwassenen zijn bedoeld. Dat is niet goed voor een kinderlijf. Omdat deze pillen op goed geluk doormidden gebroken worden, krijgen de patiëntjes namelijk steeds een andere dosis binnen. Nog belangrijker is dat kinderen een andere stofwisseling hebben. Eén van de medicijnen in de bestaande combinatiepil voor volwassenen breken ze sneller af. Hierdoor krijgen ze van dat medicijn te weinig binnen, wat ertoe kan leiden dat ze resistent worden voor het medicijn. De nieuwe combinatiepil is precies afgestemd op het kind.

De resultaten van het onderzoek zorgden ervoor dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de combinatiepil heeft goedgekeurd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere organisaties hebben de pil inmiddels opgenomen in hun hulpprogramma's. Deze effectieve behandeling voor HIV-kinderen komt in ontwikkelingslanden dus voor het eerst op grote schaal beschikbaar.