NIJMEGEN - Nijmeegse onderzoekers hebben voor hiv besmette kinderen in ontwikkelingslanden de eerste combinatiepil tegen aids onderzocht. Dat heeft het Universitair Medisch Centrum St Radboud dinsdag bekendgemaakt.

Proeven in Zambia wijzen uit dat deze pil goede medicijnconcentraties oplevert. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft het gebruik van de pil voor ontwikkelingslanden onlangs goedgekeurd.

De in India geproduceerde pil is opgenomen in hulpprogramma's van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Clinton Foundation. Het onderzoek naar de combinatiepil werd gefinancierd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers in Engeland en Zambia.

Veel

Hiv komt onder kinderen in ontwikkelingslanden zeer veel voor. Tot nu toe was er voor hen alleen een drankje, maar dat was erg duur en bovendien zeer bederfelijk.

Daarom kregen kinderen meestal medicijnen voor volwassenen. Die werkten niet of slecht, omdat kinderen een andere stofwisseling dan volwassenen hebben.

Aismedicijn

Nijmeegs onderzoek heeft aangetoond dat de samenstelling van de nieuwe combinatiepil juist voor ondervoede kinderen precies goed is. Doordat de pil is opgenomen in hulpprogramma's, is nu voor het eerst op grote schaal een aidsmedicijn voor kinderen in ontwikkelingslanden beschikbaar.