Het verwijderen van een galblaas met een kijkoperatie is gevaarlijker dan met een gewone operatie. Dat zegt hoogleraar Willem Bemelman van het AMC.

Een ernstige complicatie, gallekkage, komt namelijk twee keer zo vaak voor bij deze manier van opereren. Bij deze complicatie loopt er gal de buikholte in omdat de galbuizen lekken. Dan is het vaak nodig om opnieuw te opereren. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ligt dit vooral aan de techniek die gebruikt wordt. Om het risico op gallekkage te verkleinen is de inspectie in overleg met chirurgen en ziekenhuizen. Er wordt nagedacht over nieuwe richtlijnen voor kijkoperaties.

Per jaar worden er in Nederland vijftienduizend galblazen verwijderd. Bij meer dan driekwart van de gevallen wordt dit met een kijkoperatie gedaan. Er worden dan drie kleine sneetjes in de buik gemaakt. Eén voor een cameraatje en twee om gereedschap in de buik te brengen. Bij een gewone operatie wordt een grote snee in de buik gemaakt om de galblaas te verwijderen. Een kwart van de galblazen wordt op deze manier verwijderd. De kijkoperatie heeft een aantal voordelen. Zo heeft de patiënt minder pijn, minder wondinfecties en herstelt hij sneller van de operatie met een kleiner litteken.