Het is toch écht gevaarlijk voor je gezondheid om veel mobiel te bellen. Wie zijn gsm jarenlang minstens een uur per dag gebruikt, loopt een grotere kans op tumoren in het hoofd. Dat zeggen twee Zweedse onderzoekers op basis van een nieuwe studie.

De professoren Lennart Hardell en Kjell Hansson Mild baseren hun waarschuwing op elf onderzoeken die in verschillende landen werden gedaan naar de gevolgen van langdurige mobiele telefonie. Daaruit blijkt dat mensen die hun gsm al langer dan tien jaar gebruiken 30 procent meer risico lopen op een kwaadaardig glioma, een agressieve hersentumor. Die tumor wordt vaak ontdekt aan de kant waar zij hun telefoon tegen het oor houden.

Daarnaast lopen gsm-gebruikers 20 procent meer kans op een akoestisch neuroma, een goedaardige tumor op de oorzenuw die kan leiden tot doofheid. De Zweedse wetenschappers concluderen dan ook: “De bestaande onderzoeken naar het gebruik van mobiele telefoons over een periode van minstens tien jaar laten een consistent patroon zien van verhoogde risico’s op een akoestisch neuroma en glioma. Een grotere kans op andere vormen van hersentumoren kan niet worden uitgesloten.”

Hardell en Hansson Mild vinden daarom dat mensen het gebruik van hun mobieltje zoveel mogelijk moeten beperken en dat kinderen de gsm überhaupt niet mogen gebruiken.