DRIEBERGEN - Minder vaak naar de sportschool maar juist frequenter een frisse neus halen in een groene omgeving. Als het aan Staatsbosheer ligt, gaan Nederlanders meer bewegen in de natuur.

Uit een proef in Groot-Brittannië blijkt namelijk dat bewegen in de natuur een succesvol middel is in de strijd tegen zwaarlijvigheid, aldus Staatsbosbeheer.

"Mensen waarderen bewegen in een groene omgeving hoger en ze houden het daardoor langer vol. Deze resultaten blijken vooral goed te zijn in vergelijking met de effecten die worden bereikt via sportscholen."

Staatsbosbeheer wil die aanpak overnemen en hoopt dat de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) ook heil zien in dit 'groen bewegen op recept'. In de 240.000 hectare groen die de organisatie in beheer heeft, zou volgens Staatsbosbeheer een proef 'groen bewegen op recept' kunnen worden gehouden.

Huisartsen

Uit onderzoek dat het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de gezondheidszorg) verrichtte voor Staatsbosbeheer blijkt dat Nederlandse huisartsen zelden 'groen' doorverwijzen.

In de gesprekken waarbij een advies voor de levensstijl (bewegen, houding, sport) aan de orde kwam, werd een wandeling in de natuur geen enkele keer genoemd. Het NIVEL stelde dat vast na bestudering van video-opnames van bijna 3000 consulten.

In Engeland is al enige jaren ervaring opgedaan met het op doktersvoorschrift bewegen in de natuur. Om wandelen zonder tussenkomst van een arts te stimuleren zijn inmiddels 350 wandelroutes uitgezet.