Rokers moeten hetzelfde behandeld worden als heroïneverslaafden die methadon krijgen; ze moeten regelmatig hun 'shot nicotine kunnen scoren' zonder te roken. Dat zeggen Britse artsen van het Royal College of Physicians.

Nicotinekauwgum- en pleisters leveren een veel te lage dosis af om in de verslaving van mensen te voorzien. Daarom moeten er veilige alternatieven voor sigaretten komen die dezelfde hoeveelheid nicotine bevatten. De artsen lanceren hun controversiële voorstel omdat ze er vanuit gaan dat het veel rokers toch niet lukt om te stoppen. Dit plan zou wereldwijd miljoenen doden kunnen voorkomen, stellen ze.

"Rokers roken omdat ze verslaafd zijn aan nicotine, maar het is niet de nicotine in sigaretten die dodelijk is – dat zijn de honderden andere chemische stoffen die er in zitten", legt longspecialist professor John Britton aan de BBC uit. "Natuurlijk is helemaal stoppen met roken en met nicotine het beste voor je gezondheid. Maar er zijn miljoenen mensen die dat niet lukt en zij hebben nicotineproducten nodig die hun verslaving stillen en die niet dodelijk zijn."

Bij alternatieven voor sigaretten kan ondermeer gedacht worden aan inhalators, neusspray of snus. Snus is een soort tabak in vochtige poedervorm die je onder de bovenlip stopt en daar een tijd laat zitten. In alle EU-landen, behalve in Zweden, is het spul verboden omdat het gevaarlijk zou zijn. Zweden heeft wereldwijd het laagste percentage rokers.

Tegenstanders wijzen erop dat het Britse voorstel mensen verslaafd houdt en er geen enkele prikkeling is om helemaal met nicotinegebruik te stoppen. Professor Britton laat BBC weten: "Wie weet zitten we straks met miljoenen mensen die verslaafd zijn aan nicotine-inhalators, maar ach. Er zijn ook veel mensen verslaafd aan cafeïne."