Wie de banden met zijn ouders eens goed wil aanhalen, kan dit doen met een interview. Het Trimbos-instituut en de Vrije Universiteit komen tot deze conclusie na een onderzoek met 23 volwassen kinderen.

Na vier interviews in drie maanden bleken de ouders uit het onderzoek significant positiever over de relatie met hun zoon of dochter. De kinderen vinden deze interviewsessies van positieve invloed op hun relatie met hun ouders. Ook het gevoel van controle over hun leven is verbeterd.

Na de interviews werd de proefpersonen om hun mening over de vraaggesprekken gevraagd. De ouders gaven aan dat ze het belangrijk vonden dat hun levensverhaal werd opgetekend en waardeerden de aandacht voor hun verhaal. De kinderen waardeerden hun gesprekken nog meer. Zij gaven aan dat ze meer zelfinzicht en begrip voor de ouder hadden gekregen. Ook hadden zij een sterker contact gekregen.

De onderzoekers hadden meerdere redenen om dit onderzoek te starten. Zo blijkt een vertroebelde ouder-kind-relatie zich vaak te kunnen verbeteren wanneer de kinderen volwassen zijn. Veel mensen hebben na het overlijden van hun ouder spijt dat zij niet diepgaand met hun ouders hebben gesproken. Ouderen hebben bovendien vaak de behoefte om te reflecteren op hun levensloop en vinden het bijzonder om dit met hun zoon of dochter te doen.