1,2 miljoen Nederlanders deed vorig jaar de niercheck. Bij 3400 van hen is nierschade ontdekt. Dat heeft de Nierstichting bekendgemaakt.

De Nierstichting begon in september 2006 de campagne ‘Stop beginnende nierziekte’. Het doel hiervan was mensen met een beginnende nierziekte op te sporen. Als de ziekte eerder kan worden behandeld, kan nierfunctieverlies namelijk worden beperkt of voorkomen. Dat 1,2 miljoen Nederlanders zich inschreven, was veel meer dan de stichting had verwacht.

Onder de mensen met een zwak positieve uitslag zaten er waarschijnlijk veel met een ‘fout-positieve’ test. Dit betekent dat ze een positieve testuitslag hadden, terwijl er niets aan de hand was. Later bleek namelijk dat ze toch niet teveel eiwit in hun urine hadden. Dat moet nog verbeterd worden.

Slechts één op de vier mensen met een positieve testuitslag bezocht de huisarts, daar zou ook verbetering in moeten komen. Deze verbeteringen kunnen van de niercheck in de toekomst een effectiever en efficiënter instrument maken. Een manier om de vrijblijvendheid van de niercheck te bestrijden, is om de campagne te verbinden aan de bestaande gezondheidszorg.