Vrouwen hoeven minder vaak een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker te laten maken als dit onderzoek wordt aangevuld met een nieuwe test. Een uitstrijkje is dan nog maar eens in de zes tot acht jaar nodig.

Dat zegt professor Chris Meijer, hoofd van de afdeling pathologie van het Amsterdamse VU medisch centrum in het internationale medische tijdschrift The Lancet. Samen met anderen deed hij vijf jaar lang onderzoek naar de effectiviteit van de zogenaamde HPV test. Die test zoekt naar de aanwezigheid van het Humaan Papilloma virus (HPV).

Meijer bestudeerde een groep van ruim 17.000 vrouwen in de leeftijd van 29 tot 56 jaar. Het bleek dat baarmoederhalskankercellen en de gevaarlijke voorlopers daarvan veel sneller werden ontdekt als de vrouwen ook met de HPV test waren onderzocht.

Omdat de ervaringen met de nieuwe test zo positief zijn, kan het huidige bevolkingsonderzoek volgens de onderzoekers worden bijgesteld. In de toekomst zouden vrouwen eerst met de HPV test moeten worden onderzocht. Bij een slechte uitslag zou er dan een traditioneel uitstrijkje moeten volgen voor nader onderzoek. De wetenschappers denken dat de kosten voor het bevolkingsonderzoek in dat geval met dertig tot veertig procent kunnen dalen.