Als een vrouw op een natuurlijke manier bevalt na een eerdere keizersnede, is de kans op een gescheurde baarmoeder vijftig keer zo groot. Dat concluderen Amerikaanse en Zweedse wetenschappers na onderzoek onder 300.000 vrouwen. De complicatie kan levensgevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind.

Bij negen op de duizend vrouwen die voor een natuurlijke bevalling kozen na een eerdere keizersnede, scheurde de baarmoeder. Bij vrouwen die nog nooit een keizersnede hadden gehad, bleef dat cijfer steken op 0,18. Veertien van de 274 vrouwen met een gescheurde baarmoeder verloren hun kind.

Vrouwen krijgen na een keizersnede vaak de mogelijkheid om een tweede kind ook via die methode op de wereld te zetten. Maar niet iedereen kiest daarvoor. Sommige moeders willen de operatie waar mogelijk vermijden.

De onderzoekers concluderen ook dat medicijnen om een bevalling op te wekken, de littekens van een eerdere keizersnede verweken. Daardoor neemt de kans op scheuren nog verder toe.

Overigens is een keizersnede niet de enige risicofactor. Uit de studie blijkt dat vrouwen die ouder zijn dan 35 drie keer meer kans hebben op een gescheurde baarmoeder dan vrouwen van 24 jaar of jonger. Vrouwen met een fors overgewicht hebben twee keer meer kans op deze complicatie dan vrouwen met een gezond gewicht.