Onderzoek naar pillen tegen gewrichtspijn

DEN HAAG - De branche voor voedingssupplementen onderzoekt een middel dat is bedoeld tegen gewrichtspijnen. Het onderzoek richt zich op glucosaminepreparaten die een belangrijke werkzame stof missen, die wel op de verpakkking staat.

Het onderzoek loopt al enige weken, zei een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag. Aanleiding vormde een studie van de universiteit van Lancaster. Daaruit bleek dat de supplementen vaak geen gemalen haaienkraakbeen (chondroïtine) bevatten. Mogelijk zit er wel goedkoper kraakbeen (van kippen of varkens) in. Zonder chondroïtine zouden de middelen niet goed werken. Het gaat onder meer om huismerken van HEMA, Etos en Kruidvat.

Voedingssupplementen

Natuur- & GezondheidsProducten Nederland (NPN), de brancheorganisatie voor voedingssupplementen, zegt op de website te zijn geschrokken van de resultaten van de Britse studie. NPN heeft twijfels over de geavanceerde analysetechniek om de herkomst van het kraakbeen te onderscheiden. De meeste fabrikanten gebruiken een andere methode. Volgens die aanpak is de aanwezigheid van chondroïtinesulfaat wel aangetoond, aldus NPN.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie