AMSTERDAM - Het aantal Nederlanders met overgewicht neemt toe, maar de tolerantie blijkt ver te zoeken. Eén op de vijf mannen vindt dikke vrouwen 'afstotelijk'.

Dat blijkt uit een opinie-onderzoek van het tijdschrift gezondNU.

Vrouwen oordelen volgens het onderzoek minstens zo hard over mannen. 'Het zal je partner maar zijn', denkt bijna één op de drie Nederlandse vrouwen bij het zien van een dikke man.

Levensgenieters

Het beeld dat dikke mensen gezellig en levensgenieters zijn, lijkt radicaal veranderd. Over een dikkerd van het eigen geslacht wordt een stuk mildere beoordeling gegeven.

Overgewicht en eten op straat lijkt geen verstandige combinatie. Bijna zestig procent van de mannen zegt over vrouwen: 'zou je dat nu wel doen?'.

Milder

Vrouwen oordelen volgens het onderzoek milder over mannen. De vraag of je 'dat nu wel zou doen', wordt door 38 procent onderschreven.

Het zien van iemand die dikker is dan jezelf lijkt een positief effect op het zelfbeeld te hebben. De helft van alle Nederlanders vindt dat het wel meevalt met zichzelf. Van de mensen die aangeven een normaal gewicht te hebben, voelt vijftien procent zich zelfs superieur ten opzichte van mensen met overgewicht.