Kamer wil betere zorg borstkankerpatiënten

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat vrouwen met borstkanker sneller in een ziekenhuis terecht kunnen voor een operatie waarbij uit eigen weefsel een nieuwe borst wordt gemaakt. PvdA-Kamerlid Khadija Arib noemde het dinsdag beschamend dat de zorg voor borstkankerpatiënten niet goed is geregeld.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) antwoordde dat nieuwe methodes die vaak in de Universitaire Medische Centra worden ontwikkeld zo snel mogelijk ook in andere ziekenhuizen beschikbaar moeten komen.

Hij zal er bij de beroepsgroep op aandringen dat er meer plaats komt in de medische opleidingen voor nieuwe borstkankeroperaties. Ook wil hij zo snel mogelijk regelen dat nieuwe behandelingen op de reguliere wijze worden bekostigd.

NRC

Aanleiding voor de vragen van Arib waren de klachten van artsen in drie ziekenhuizen in NRC Handelsblad. Die stelden dat vrouwen met borstkanker vaak niet de behandeling krijgen die voor hen het beste zou zijn.

Op de operatie waarbij de borst wordt gereconstrueerd, moeten vrouwen minstens een halfjaar wachten. Ook voor acute operaties is te weinig capaciteit.

Vriendin

Bijna een op de vijf borstkankerpatiënten is tijdens haar ziekte vrienden kwijtgeraakt. Ongeveer 15 procent van de patiënten zegt tijdens de ziekte geen ondersteuning te hebben gekregen in de vorm van bijvoorbeeld kaartjes, bloemetjes of bezoek van mensen uit hun omgeving.

Dat blijkt uit een enquête die medicijnfabrikant Roche dinsdag heeft gepresenteerd. Volgens Roche ervaren de patiënten het ontwijkende gedrag van bekenden als zeer naar.

Het onderzoek is uitgevoerd bij vrouwen die borstkanker hebben gehad, of nog steeds in behandeling zijn. Ze adviseren lotgenoten veel over hun ziekte te praten en een positieve levenshouding te blijven houden, ondanks eventuele negatieve verhalen van anderen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie