Mensen die heel georganiseerd en gedisciplineerd zijn, hebben minder kans om Alzheimer te ontwikkelen. Dit blijkt uit een 12 jaar durend Amerikaans onderzoek van het Rush Universitair Medisch Centrum onder 1.000 mensen.

De deelnemers waren katholieke nonnen, monniken en priesters met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Bij de start van het onderzoek had geen van de ouderen Alzheimer. Tijdens het onderzoek ontwikkelden 175 van hen de ziekte. Degenen die door de jaren heen het meest nauwkeurig, doelgericht en gedisciplineerd bleken te zijn, hadden 89 procent minder kans op Alzheimer dan de mensen die dit het minst waren.

De patiënten werd verschillende keren verzocht een korte vragenlijst in te vullen waarin ze zichzelf moesten beoordelen. Daarnaast ondergingen ze diverse medische en neurologische onderzoeken en werd hun geheugen getest. Bij het trekken van de conclusies is rekening gehouden met diverse risicofactoren zoals roken en weinig sociale contacten.

Het is nog niet duidelijk wat de redenen zijn, maar de onderzoekers hebben verschillende suggesties. Nauwkeurige mensen hebben vaak een grote kans op succes in werk en studie. Ook zijn doelgerichte mensen vaak flexibel waardoor ze beter met problemen om kunnen gaan. Van allebei deze factoren wordt al gezegd dat deze de kans op Alzheimer kleiner maken. Een idee is nu om persoonlijkheidstrainingen te ontwikkelen om zo dementie te voorkomen.