De Landelijke Huisartsenvereniging LHV is ongerust over het feit dat steeds meer Nederlanders zichzelf testen op ziekten als diabetes en hiv. Deze testen moeten bij een arts plaatsvinden, vindt de vereniging.

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat één op de zes Nederlanders wel eens een zelftest heeft gedaan, zwangerschapstests en nierchecks niet meegerekend. De ‘zelftest-top-vijf’ bestaat uit diabetes, cholesterol, allergie, blaasontsteking en hiv. Van de ondervraagden die nog nooit een zelftest hebben gekocht, overweegt iets meer dan de helft om dit in de toekomst wel een keer te doen.

“Nederlanders krijgen steeds meer behoefte naar informatie over hun eigen gezondheid,” zegt een woordvoerder van de LHV. “Daar springen helaas ook veel commerciële partijen op in, die winst belangrijker vinden dan gezondheidsoverwegingen. Patiënten maken zo in een aantal gevallen onnodige kosten en kunnen onnodig ongerust raken.”

De LHV vindt dat vragen over gezondheid door een deskundig persoon begeleid moeten worden. “Dat voorkomt overbodige of verkeerde onderzoeken. Bij je huisarts weet je zeker dat de test goed wordt uitgevoerd en dat de medische analyse correct en onafhankelijk is.”

Overigens blijkt uit het Maastrichtse onderzoek dat een kwart van de gebruikers van een zelftest met een positieve testuitslag te maken krijgt. Driekwart van deze mensen zoekt daarop alsnog contact met een arts.