Dagelijks een stukje donkere chocola helpt tegen het Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS), ook wel bekend als ME. Dat stellen Britse onderzoekers vast na een kleinschalig onderzoek.

Patiënten in het onderzoek voelden zich direct minder vermoeid na het eten van de chocolade met veel cacao. Ze voelden zich weer meer vermoeid toen ze de chocolade niet meer aten. De patiënten die chocolade met een laag cacaogehalte aten, voelden zich na het eten van chocolade nog even vermoeid. De mensen wisten van tevoren niet welke soort chocolade zij aten.

De onderzoekers zeggen dat dit komt door de zogenaamde polyfenolen, dat zijn chemische verbindingen die in grote hoeveelheid in donkere chocolade voorkomen. Polyfenolen zorgen ervoor dat er extra serotonine wordt aangemaakt. Serotonine is een stof die in de hersenen de emoties beheerst. Als mensen weinig serotonine aanmaken zijn ze bijvoorbeeld ook sneller depressief.

Er zijn twijfels over de onderzoeksresultaten. Zo denkt Jane Colby, vertegenwoordiger van het 'Fonds voor jonge CVS patiënten' dat chocolade geen geneeskrachtige werking heeft. Maar zolang mensen niet teveel chocolade eten kan het ook geen kwaad. De patiënten uit het onderzoek kregen twee maanden lang elke dag 45 gram chocolade.