Voor mannen is er een extra reden om de sigaretten de deur uit te doen. Roken verhoogt namelijk de kans op een erectiestoornis, zelfs al leven ze verder heel gezond. Hoe meer sigaretten ze roken, hoe groter de kans is op een disfunctie. Amerikaans onderzoek toont dit aan.

Deze disfunctie houdt in dat de man geen erectie kan krijgen, of deze niet lang genoeg kan volhouden voor een bevredigende seksuele daad. Eerdere onderzoeken toonden al een relatie tussen roken en erecties, maar deze onderzochte mannen hadden vaak last van een verhoogde bloeddruk, diabetes of hartziekten, wat mogelijk kon bijdragen aan de disfunctie. In dit onderzoek van Tulane University School of Public Health in New Orleans, zijn de proefpersonen verder helemaal gezond. De wetenschappers onderzochten 4,763 seksueel actieve Chinese mannen tussen de 35 en 74 jaar.

Sigarettenrokers hebben gemiddeld 41 procent meer kans op een erectiestoornis dan niet-rokende mannen. De kans is groter naarmate er meer sigaretten worden gerookt. Mannen die tien sigaretten per dag roken hebben 27 procent meer kans dan niet-rokers. Maar voor mannen die meer dan twintig sigaretten per dag roken loopt de kans op tot 65 procent meer kans. De onderzoekers schatten dat 22,7 procent van alle erectiestoornissen het gevolg zijn van roken. Dat zijn 11,8 miljoen mannen in China. En helaas, door te stoppen loopt de kans niet terug. De boodschap van de onderzoekers is dan ook: begin niet!