Kabinet tegen papaver voor pijnstillers

DEN HAAG - Het kabinet is en blijft tegen voorstellen om van papaver uit Afghanistan pijnstillers te maken. De Senlis Council heeft meermalen aangedrongen op deze medicinale papaverteelt.

Deze denktank denkt hiermee het probleem met papaver, waarvan heroïne wordt gemaakt, in Afghanistan tegen te gaan en tegelijk een wereldwijd tekort aan pijnstillers te verminderen.

Uit opinie-onderzoeken in Nederland, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten bleek onlangs grote steun onder de bevolking voor het Senlis-idee.

Onuitvoerbaar

Maar het kabinet vindt het plan praktisch onuitvoerbaar, omdat effectieve controle op de medicinale teelt in Afghanistan niet mogelijk is.

Dat schrijven de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag in antwoord op vragen van GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters.

Proefproject

Peters wilde weten of het kabinet iets zag in het idee van Senlis en of het een proefproject zou willen steunen. Maar de bewindslieden doen dat niet.

Ze menen dat dit een verkeerd signaal zou geven aan de boeren, die juist moeten overschakelen van papaverteelt naar het verbouwen van een ander gewas.

Verder wijst het kabinet erop dat de Afghaanse regering en het Afghaanse parlement zich expliciet hebben uitgesproken tegen het legaliseren van de papaverteelt.

Twijfel

Ook betwijfelen de bewindslieden of er wel een wereldwijd tekort is aan morfine. Een rapport van de International Narcotics Control Board (INCB) gaf aan dat er de komende twee jaar voldoende voorraad is.

Wel vinden de ministers dat de toegang tot morfine voor de wereldbevolking moet worden verbeterd, omdat de pijnstillende stof niet in alle landen voldoende beschikbaar is.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie