Kleiner door oudere broer

Als je niet de oudste bent thuis, heb je meer kans om geremd te worden in je groei. Vooral als je een oudere broer hebt. Engelse onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de staat van de baarmoeder na de eerste zwangerschap of de verdeling van geld en aandacht.

Vooral kinderen uit grote families blijken gemiddeld kleiner te zijn. Kinderen met drie broers of zussen zijn gemiddeld 2,5 cm kleiner dan andere kinderen van hun leeftijd. De jongste uit een gezin blijven vaak het kleinst. Dit blijkt uit metingen gedaan door het University College in Londen bij meer dan 14.000 Britse families. Elk jaar werd de lengte van de kinderen gemeten en werd gekeken naar hun algehele ontwikkeling.

Verdeelde aandacht
Onderzoekers denken dat deze groeiachterstand te maken zou hebben met de middelen die verdeeld moeten worden. Als jij enig kind bent, hoeven je ouders hun tijd, liefde en geld niet te verdelen over hun hele kinderschaar. Maar met een grotere broer of zus krijg je dus minder middelen toebedeeld. Al eerder ontdekten onderzoekers dat kinderen uit grote gezinnen minder goed op school presteren, maar nu blijkt dat dit ook opgaat voor lengte. Lengte is een indicatie voor gezondheid.

Marjo-Riitta Jarvelin, een gezondheidsexpert van het Imperial College in Londen wil benadrukken dat ook de staat van de baarmoeder een rol kan spelen. Na een aantal zwangerschappen komen vrouwen vaak aan. Hierdoor daalt hun bloedsuikerspiegel en dit kan mogelijk effect hebben op de groei van de baby in de baarmoeder.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie