Vaker resten geneesmiddelen in drinkwater

In drinkwater worden steeds meer sporen van geneesmiddelen aangetroffen. Een gemiddeld glas 'gemeentepils' kan de restanten van wel 22 verschillende medicijnen bevatten. Toch is er geen gevaar voor de volksgezondheid, stelt het RIVM gerust.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft bij 22 drinkwaterproducenten onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat sinds 2003 meer verschillende en grotere hoeveelheden medicijnen in het drinkwater achterblijven. De restanten zijn afkomstig van moeilijk afbreekbare medicijnen en middelen die veel gebruikt worden.

In Groot Brittannië druppelen al enige tijd restanten van het antidepressivum prozac uit de kraan. In Nederland gaat het vooral om de pijnstillers acetylsalicylzuur en fenazon. De volksgezondheid loopt (nog) geen gevaar. Wel ligt er een pakket maatregelen klaar die verdere vervuiling moeten voorkomen. Zo wil het kabinet dat toekomstige geneesmiddelen beter worden opgenomen door het lichaam en makkelijker afbreekbaar zijn als het lichaam verlaten.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie