Twijfel over kanker door gsm blijft

De mobiele telefoon valt niet meer weg te denken uit de samenleving. Toch laait de discussie over stralingsrisico's steeds weer op. Britse onderzoekers trekken de veiligheid van de gsm opnieuw in twijfel.

In opdracht van de Britse overheid en verschillende telecomaanbieders, deden wetenschappers ruim zes jaar onderzoek naar de stralingseffecten van de mobiele telefoon. Hun conclusies zijn vaag. Er lijkt een kans te bestaan dat enthousiaste mobiele bellers na een jaar of vijf een iets grotere risico lopen op oorkanker en hersentumoren. Op korte termijn is gsm-gebruik volgens de onderzoekers niet gevaarlijk.

De experts vermoeden dat pas over een jaar of tien duidelijk wordt of mobiele telefoons kanker veroorzaken. Ze maken een vergelijking met sigaretten. Een verband tussen roken en longkanker werd pas na tientallen jaren ontdekt. Dat komt omdat kankers vaak pas tien tot vijftien jaar na blootstelling aan iets schadelijks ontstaan.

De leider van het onderzoek, William Stewart, bestempelt mobieltjes tegenover de BBC vooralsnog als 'veilig'. Twee jaar geleden waarschuwde hij nog  dat kinderen eigenlijk geen gsm's moeten gebruiken, omdat de straling de ontwikkeling van hersenen zou kunnen beïnvloeden.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie