Een chip die in het lichaam wordt geplaatst om mensen of dieren te identificeren, kan kanker veroorzaken. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers. De RFID-chip hoort dan ook niet in het menselijk lichaam thuis vinden ze.

Nederlanders dragen nog geen RFID-chip bij zich. Bij dieren wordt de techniek hier wel al toegepast. Steeds meer honden- en katteneigenaren laten hun trouwe viervoeters chippen. Het apparaatje, ter grote van een rijstkorrel, zit verborgen onder de huid en maakt het mogelijk om het dier met een speciale scanner te identificeren.

Om veiligheidsredenen gaan in steeds meer landen stemmen op om ook mensen te chippen. Amerikaanse wetenschappers vinden dat zeer riskant. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de chip een ontsteking kan veroorzaken, met kanker tot gevolg. Dat effect is al waargenomen bij muizen, en treedt vrijwel zeker ook op bij mensen.

In de Verenigde Staten is het gebruik van RFID-chips bij mensen al toegestaan. De experts willen dat dit besluit wordt teruggedraaid. Meer onderzoek moet leiden tot een chip die geen ontstekingen veroorzaakt. De bestaande uitvoeringen zouden bij 1 tot 2 procent van de dragers tot kanker leiden.

Chipproducent Verichip ontkent in een verklaring dat de id-chips een gevaar zouden zijn.