Op een MRI-scan kan beginnende borstkanker beter worden ontdekt dan bij een mammografie. Hoe vroeger een kwaadaardig gezwel wordt opgespoord, hoe succesvoller de behandeling.

Door een MRI-scan wordt 92 procent van de beginnende borstkanker gevonden. De röntgenstralen bij een mammografie laten slecht 56 procent van de eerste tekenen zien. Dit zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bonn. Zij pleitten voor een breder gebruik van de MRI-scan. Voor het onderzoek scanden zij 7300 vrouwen op een vroege vorm van borstkanker. Onderzoekers van het Radboud Ziekenhuis beschrijven deze resultaten in medisch tijdschrift the Lancet.

Toch wordt de MRI nog niet standaard gebruikt. Debbie Saslow van the American Cancer society laat Reuters weten dat het daarvoor nog te vroeg is. De scans zijn duur en volgens haar worden er vaak afwijkingen gevonden, die onschuldig zijn. Hierdoor ondergaan veel vrouwen onnodig een borstamputatie. Bovendien is een mammografie nog steeds nodig. "Een mammografie vindt nog steeds dingen die een MRI niet ontdekt.", zegt Saslow.