Amerikaanse jongeren trekken zich niets aan van organisaties die prediken dat seksuele onthouding de beste manier is om soa's en ongewenste zwangerschap te voorkomen. De overheidssubsidies voor deze organisaties zijn weggegooid geld, concluderen experts.

Zowel in de VS als in Groot-Brittannië wordt steeds meer geld geïnvesteerd in onthoudingsprogramma's. Ze roepen jongeren op om pas op latere leeftijd met seks te beginnen en het met minder verschillende partners te doen. Maar die boodschap lijkt aan dovemans oren te zijn besteed.

Onderzoek toont aan dat het aantal ongewenste zwangerschappen en soa-besmettingen totaal niet wordt beïnvloed door de opgezette programma's. Ook op de leeftijd waarop jongeren 'het' voor het eerst doen hebben de onthoudingsprogramma's geen effect. De oproep om vooral veilig de liefde te bedrijven door condooms te gebruiken, vindt daarentegen wel gehoor.

Een derde van de Amerikaanse overheidsgelden die zijn gereserveerd voor de bestrijding van hiv en aids, gaat op aan de onthoudingsprogramma's.