Mensen die light frisdranken drinken, krijgen even vaak te maken met ziektes die hartproblemen veroorzaken als mensen die regelmatig een glas fris mét suiker drinken. Tot die verbazingwekkende conclusie komen Amerikaanse wetenschappers.

Een duidelijke verklaring hebben de onderzoekers niet voor hun ontdekking. Het is mogelijk dat mensen die veel frisdrank drinken, of dat nou light is of met suiker, er sowieso ongezondere eetgewoontes op nahouden. Ze kampen vaak met overgewicht en de kunstmatig gezoete dranken dragen in hun geval niet bij aan betere levensstijl.

Bij het onderzoek waren 9000 proefpersonen van middelbare leeftijd betrokken. Mensen uit deze groep die dagelijks één of meerdere glazen fris dronken, bleken allemaal een verhoogd risico te lopen op problemen als een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterol, overgewicht en suikerziekte.

De conclusies zijn voor de Amerikaanse Hartstichting geen reden om het drinken van lightproducten te ontraden. Light frisdranken blijven volgens de organisatie een goed alternatief voor andere dranken die veel calorieën bevatten. Wel moet er gezocht worden naar een goede verklaring voor de onderzoeksresultaten, vindt de hartstichting.