Helaas voor de liefhebbers, maar tomaten lijken toch niet te beschermen tegen kanker. Hoewel rijk aan anti-oxidanten en beta-caroteen kan de rode groente niet waarmaken wat vaak wordt beloofd, zegt de Amerikaanse warenautoriteit (FDA).

Dat de heilzame en beschermende werking van tomaten wordt overdreven, kwam aan het licht toen ketchupfabrikant Heinz toestemming vroeg het 'anti-kankereffect' van de geliefde saus op de flessen af te drukken. De FDA bestudeerde tientallen onderzoeken naar het effect van tomaten op kanker, en kwam tot de conclusie dat er 'praktisch geen bewijs' bestaat voor de beschermende werking.

De afgelopen vijftien jaar heeft geen enkel onderzoek keihard aangetoond dat de anti-oxidanten in tomaten de kans op kanker verkleinen. Op ketchupflessen verschijnt daarom voorlopig nog geen promotietekst. Niettemin raden experts van de FDA mensen wel aan tomaten en andere groentes en fruit te blijven eten, aangezien anti-oxidanten allerlei positieve effecten op de gezondheid hebben.