In Den Haag is door kiezers flink geklaagd over de grootte van de stembiljetten bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. De biljetten waren groot omdat in Den Haag negentien lijsten meededen.

Burgemeester Jozias van Aartsen meldde vrijdag dat de grote biljetten overal tot opmerkingen hebben geleid.

Zo waren mensen bang dat anderen in het stemlokaal konden zien wat ze stemden en soms waren de kettinkjes aan de potloden te kort om bij het gewenste vakje te komen.

De biljetten leidden er ook toe dat in veertig stembureaus stembussen tussentijds moesten worden opengemaakt om de stapel stembiljetten aan te stampen. Meer paste er anders niet in.

Uitslag

De officiële verkiezingsuitslag had in de verdeling van zetels geen wijzigingen ten opzichte van de voorlopige uitslag van woensdag. D66 wordt de grootste met acht zetels, gevolgd door de PVV (zeven), PvdA (zes), de Haagse Stadspartij (vijf), de VVD (vier) en het CDA (drie).

Ook de Groep van oud-PVV'er Richard de Mos haalde drie zetels. GroenLinks, de SP en de Islam Democraten haalden elk twee zetels, de ChristenUnie/SGP, de Partij voor de Dieren en de Partij van de Eenheid haalden allen één zetel.