De aankondiging dat de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag laag zou zijn, heeft er juist voor gezorgd dat meer mensen zijn gaan stemmen. 

Dat is donderdag een van de verklaringen van onderzoeksbureau Ipsos naar het grote verschil tussen de uiteindelijke opkomst (53,8 procent) en de voorspelling van Ipsos (43 procent).

Verder zijn volgens het onderzoeksbureau veel mensen gaan stemmen die van tevoren nog hadden aangegeven dat ze 'waarschijnlijk' zouden gaan. Bij eerdere verkiezingen was die groep kleiner, aldus Ipsos.

Het CDA heeft onderzoeksbureau Ipsos om een verklaring gevraagd waarom de prognose van de verkiezingsuitslag wat betreft het CDA er zo naast zat. In de 'voorlopige prognose' na het sluiten van de stembus meldde Ipsos een flink verlies voor de christendemocraten.

Volgens een woordvoerder van de partij had het onderzoeksbureau donderdagochtend nog geen verklaring. Daarom is om een gesprek gevraagd.

Prognose

De prognose zette op de verkiezingsavond de trend en dat zie je nog terug in de ochtendkranten, aldus de woordvoerder.

In de eerste prognoses werd een verlies van 4,4 procent voor het CDA aangekondigd. Omgerekend zou de partij ruim 500 raadszetels of wel een derde van haar totaal verliezen. Uiteindelijk bleek het CDA zich te handhaven op ongeveer het niveau van vier jaar geleden.

Vijf dingen die u moet weten over de verkiezingsuitslag | Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bekijk de lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto