Buitenlandse media omschrijven de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen donderdag als een afrekening van de kiezer met de regeringspartijen. 

Daarnaast is er de nodige aandacht voor PVV-leider Geert Wilders’ pleidooi voor 'minder Marokkanen'.

PvdA en VVD ''lijken zwaar afgestraft voor hun beleid'', constateert de Belgische krant De Morgen. Ook persbureau Reuters heeft vooral oog voor eventuele landelijke consequenties: ''Verlies gemeenteraadsverkiezingen kan Nederlandse coalitie onder druk zetten''.

De kiezer heeft het gehad met de bezuinigingen, luidt de voornaamste conclusie.

Goebbels

Het Duitse persbureau DPA heeft het optreden van Wilders vergeleken met dat van nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels. 

DPA constateert dat de PVV-leider volgens zijn critici verder gaat dan eerst ''omdat hij voorheen alleen de uitzetting van criminele buitenlanders verlangde''.

''De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels, waarin hij in 1943 tot 'totale oorlog' opriep'', aldus DPA.

Goebbels stelde zijn publiek tijdens de bewuste toespraak in Berlijn telkens vragen die bevestigend beantwoord dienden te worden. Een van die vragen was: ''Willen jullie de totale oorlog?''

Wilders vindt de vergelijking van DPA met Goebbels ''walgelijk''. "Men hoeft het niet met me eens te zijn, maar dit soort vergelijkingen raken kant noch wal en zijn te walgelijk voor woorden'', reageert de PVV-leider. 

Tegenslag

De Spaanse krant El País ziet de opkomst van ''de xenofobe en anti-islamitische Geert Wilders'' nog eens bevestigd door deze verkiezingen, ook al deed de PVV alleen mee in Den Haag en Almere, ''een slaapstad in de buurt van Amsterdam''.

Verder schrijft de krant over de tegenslag voor de drie partijen die de politiek decennia hebben gedomineerd: CDA, VVD en PvdA. Ook El País constateert dat het verlies het pijnlijkst is voor de sociaaldemocraten, die zelfs in Amsterdam hun positie als grootste partij verloren.

Het ''anti-Marokkaanse spreekkoor'' is ook het Amerikaanse persbureau AP en het Belgische dagblad De Standaard niet ontgaan.

''Wilders liet zijn partijgenoten luidkeels schreeuwen dat ze minder Marokkanen in hun stad en land willen'', omschrijft de Belgische krant De Standaard het tafereel op de PVV-bijeenkomst in Den Haag.

De Vlaamse omroep VRT heeft een foto van Alexander Pechtold op de voorpagina gezet en meldt als belangrijkste nieuws de winst van D66, SP en de lokale partijen.

Vijf dingen die u moet weten over de verkiezingsuitslag | Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bekijk de lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto